Príbehy z TokajaLáska na celý život

Láska na celý život

Tak už je to tu! Nádielka hrozna stojí predo dverami a teraz už záleží na vinárskom majstrovi, ako ju zúročí. Čakal na ňu takmer rok, počas ktorého sa súdky pomaličky vyprázdnili a sú pripravené na novú zásielku tekutých pokladov…

Viac ...

Príbehy z TokajaO čarovnom domčeku na slnečnej stráni

O čarovnom domčeku na slnečnej stráni

Už pred 20 rokmi sme o ňom vedeli. Chodievali sme okolo neho na prechádzky medzi starými a spustnutými tokajskými vinicami. Vnímali sme jeho prekrásnu polohu uprostred Makoviska, jedného z najlepších honov na Tokaji. Bol smutný a opustený, zničený minulým režimom. Čarovný a možno aj troška začarovaný DOMČEK NA SLNEČNEJ STRÁNI.

Viac ...

Príbehy z TokajaO motýľoch a maku

O motýľoch a maku

Na jednom z najkrajších tokajských svahov, vinohradníckom hone Makovisko, sa rodí jedno z najlepších hrozien na Tokaji. Vinič hroznorodý – Vitis vinifera tu má výborné podmienky na rast a vína , vyrobené z tejto polohy získavajú ocenenia v celom svete.
Okrem hrozna sa na hone Makovisko žijú svoj život aj živočíchy a rastliny. Pôvodný názov Mákos = Makovisko má zrejme pôvod v tom, že na tomto úbočí rástol už kedysi divý mak.

Viac ...

Príbehy z TokajaO novom vinohrade

O novom vinohrade

Je to práca na tri životy. Zarastené a spustošené plochy, ako cintorín vinohradov po bývalom štátnom podniku , je najskôr treba zrekultivovať – odstrániť nálet krov aj stromov -šípky, agáty, černice, niekedy aj takmer les. Musia sa odstrániť staré konštrukcie – drôty, vinohradnícke stĺpy a zvyšky betónov. Vyzberať veľké kamene, skaly, ktoré sa uvoľnili z podložia. Až tak sa dostávate k pôde, ktorú je treba dobre vyhnojiť a hlbokým, rigolačným pluhom zorať. Prípadne vysiať zelené hnojenie – hrachy, slnečnicu, viku. Po troch až piatich rokoch týchto prípravných prác sa môže začať s výsadbou.

Viac ...

Príbehy z TokajaO pánovi Hankovi a starom vinohrade

O pánovi Hankovi a starom vinohrade

Každá stará vinica píše svoj príbeh. Sú za ním ľudia so svojimi osudmi a často dobré, vynikajúce ročníky. Niektoré roky však môžu byť aj veľmi zlé. Také boli aj mnohé zo života starého pána Hanka. Vinohrad Makovisko je jedným za najlepších honov na Tokaji. Slnečná stráň, obrátená na juho-juho západ, s ideálnym sklonom a kamenným podložím dáva najkrajšie úrody hrozna. Nie vždy však bolo jej hrozno sladké…

Viac ...

Príbehy z TokajaZamyslenie slovenského vinohradníka

Zamyslenie slovenského vinohradníka

Áno, konečne sa opäť začína to obdobie radosti, prechodnej hojnosti, veselej piesne a sladkej odmeny pre každého vinohradníckeho majstra. Už zasa cíti to jemné mravenčenie v končekoch prstov. JE TO TU! Prichádza čas, kedy oberie svoju úrodu, o ktorú sa celý rok staral a niekedy až prehnane strachoval.

Viac ...
Rezervácia ubytovania
Doprava od 100 € ZDARMA