pzt_laska1
Tak už je to tu! Nádielka hrozna stojí predo dverami a teraz už záleží na vinárskom majstrovi, ako ju zúročí. Čakal na ňu takmer rok, počas ktorého sa súdky pomaličky vyprázdnili a sú pripravené na novú zásielku tekutých pokladov…

Kým sa však vinár dočká mladého vína, čaká ho veľa roboty. Plné debničky ručne oberaného hrozna čakajú na spracovanie . Strapce sú nabité prírodným cukrom a sladká lepkavá šťava z nich vyteká pri každom dotyku. Vrčanie mlynčeka evokuje jeseň a zrelé, odstrapené hrozno sa posúva do scedzovacích nádrží. Samotokom steká to najlepšie zo strapcov a vrství sa vo fermentačných nádobách. Odkalené mušty sú pripravené a nedočkavé kvasinky chcú čím skôr začať svoje dielo. Vinár ich musí zbrzdiť, aby kvasenie nebolo príliš prudké a vášnivé . Urobí to znížením teploty pripraveného muštu. Moderná technológia dovršuje jeho dielo.

Počítačom riadený systém schladí bujaré myšlienky sladkej šťavy a proces kvasenia sa pomaly začína… Začína sa polročný súboj vinára s mladým vínom – chutnanie, stáčanie, chutnanie, pretáčanie, chutnanie, stáčanie, chutnanie… nekonečná trpezlivosť. Pohladiť každý súdok, vedieť o ňom všetko, aj niečo navyše.

Keď chcete kvalitu , musíte okrem vedomostí a trpezlivosti nájsť v sebe silu, vedieť prehovoriť do duše vína. Každý súdok je iný, ako deti jednej matky. Ku každému sa treba správať osobitne, každé potrebuje iný prístup . Tak, aby ho „vychoval“ čo najlepšie.

pzt_laska2

Keď sa to však podarí, je to pre vinára tá najlepšia odmena. S prehnanou pýchou chodí po pivnici a ochutnáva. Zabára sklenený hever do malého otvoru v drevenom súdku , nenásytne nasáva sladký nektár a nalieva ho do poháriku.

Potom už sa konečne začne tak dlho očakávaný okamih pozerania, voňania, nasávania, srkania, váľania po jazyku a užívania si preradostnej chvíľky. Veď ochutnajte a skúste ho aj vy …

Rezervácia ubytovania
Doprava od 100 € ZDARMA