Víno sa rodí vo vinici, zreje v pivnici, ale pramení predovšetkým zo srdca. Naše tokajské vína z neho vyvierajú už takmer tridsať rokov; v čarovnom kúte Slovenska, vo Vinohradníckej oblasti Tokaj, kde sa dokonale snúbi bohatstvo prírody s prácou hrdých vinárov. Naša rodina sa stará o 58 hektárov rodivých vinohradov a vyrába vína najvyššej kvality. V tufových pivniciach nám zrejú tokajské výbery, ktoré víťazia v súťažiach po celom svete, ale nezabúdame ani na ľahké vína vhodné pre každú príležitosť. S našou prácou sa stretnete v reštauráciách, baroch či vinotékach, a tu, na tejto stránke, vám ponúkame výber skutočne toho najlepšieho z najlepších.

Klasické tokajské vína

Pri slove „tokajské“ si väčšinou predstavíte putňové vína. Sú to takzvané tokajské výbery. Vyrabáme ich tradičnou oxidatívnou metódou z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. K výberom neodmysliteľne patria ručne oberané cibéby – zdravé bobule hrozna napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, ktorá naruší šupku, a tým sa z bobule odparí voda a koncentruje cukor. Cibéby sú jedinečné práve vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Nevytvoria sa tiež každý rok, preto sú „putňové“ vína také vzácne. Putňa je historický názov, boli to drevené koše, do každej sa vošlo cca 25 kíl hrozna. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj až šesťputňové vína. Tokajský výber musí zrieť v drevenom sude minimálne tri roky, z toho aspoň dva roky v klasickej tufovej pivnici.

Okrem výberov patria ku klasickým tokajským vínam aj samorodné – sú z tokajských odrôd hrozna, z ktorých sa nevyberajú cibéby, strapce ostanú len tak, ako sa „samé urodili“.

Absolútnym vrcholom je naopak Tokajská esencia, čo je extrakt z kvasenia samotných cibéb.

Naše výnimočné vína

Aj medzi najlepšími musí byť niekto ešte výnimočnejší. U nás sú to tieto unikátne kolekcie, ktoré sú určené skutočným milovníkom vína. Kúpiť si ich môžete tu, na našej stránke. Tieto vína sú pripravované z ručne vyberaného hrozna najmodernejšími technológiami, ktoré sú zároveň maximálne šetrné voči prírode.

Kolekcia Saturnia

Unikátnosť Tokaja nie je len v cibébach a dlhej slnečnej jeseni. Tufové podložie vyžaruje teplo aj v noci a prehrieva srdcia vinohradov. Po zotmení vás tu môže prekvapiť vzácny motýľ Saturnia pyri (s rozpätím krídel až 15 centimetrov) a práve on sa stal symbolom našej kolekcie výberových vín. Cibébový výber Furmintu, hrozienkový a cibébový výber Muškátu, slamové a ľadové vína, to sú unikáty, ktoré nenájdete nikde inde. Prvé ľadové víno na Tokaji sme vyrobili už v roku 2002, slamové tokajské cuveé v 2005 a odvtedy sú tieto skvosty zlatými stálicami výstav po celom svete (viac nájdete v chronológii našich úspechov).

Natural Sweet

Unikátna kolekcia vín, vyrobená z troch tokajských odrôd, ktoré dozreli na slnkom zaliatom vinohradníckom hone Chotár, chránenom Slanskými vrchmi.

Special Collection

Výnimočná zbierka intenzívnych a mohutných vín s príbehom. Nájdete tu vína z tokajských odrôd, aj vybrané „netokaje“ ako Devín, Rulandské biele či Rizling. Special Collection sú ideálne vína na obdarovanie, či už k výročiu alebo pre potešenie skutočného fajnšmekra.

Kolekcia Abbrevio

Najmladšiu z kolekcií tvoria ľahké vína z tokajských odrôd s chráneným označením pôvodu (CHOP) – Furmintu, Lipoviny a Muškátu žltého. Tieto skvosty sprevádzajú ešte dve ružové vína – z Frankovky modrej a Cabernetu Sauvignon.

Kolekcia Solaris

Symbolom tejto kolekcie je slnko, ktoré zalieva Tokaj a s ním aj náš hon Makovisko. Na jeho kamenitom tufovom podloží sa rady vyhrievajú jašterice zlaté, ďalší z unikátov tokajskej oblasti. Zlato sme pretavili do výnimočných vín z tokajských odrôd, ktoré doplňajú Cabernet Sauvignon a Devín.

Rezervácia ubytovania
Doprava od 100 € ZDARMA