mak2_0
Na jednom z najkrajších tokajských svahov, vinohradníckom hone Makovisko, sa rodí jedno z najlepších hrozien vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Vinič hroznorodý – Vitis vinifera tu má výborné podmienky na rast a vína , vyrobené z tejto polohy získavajú ocenenia v celom svete.

Okrem hrozna sa na hone Makovisko žijú svoj život aj živočíchy a rastliny.

Pôvodný názov Mákos = Makovisko má zrejme pôvod v tom, že na tomto úbočí rástol už kedysi divý mak. Nejde však o najznámejší Mak vlčí (Papaver rhoeas), ani o menej častý malý a červený Mak poľný (Papaver argemone) alebo podobný fialový Mak pochybný (Papaver dubium). Tieto tri druhy divého maku sa ojedinele môžu na tomto hone vyskytovať. Mak pochybný je známy aj v bielej variante a mohol by prichádzať do úvahy ako rastlina, ktorá dala úbočiu meno. Typickým druhom maku, ktorý dal lokalite meno, je Mak bielokvetý (Papaver albiflorum). Rastlina dosahuje výšku okolo 50 – 60 cm, je jemne ochlpená a má krásny biely kvet. Nepatrí medzi bežné druhy na Slovensku a aj na lokalite Makovisko je už dnes zriedkavý.

mak
Úbočie Makovisko, na ktorom leží vinohrad a jeho okolie , patrí medzi stanovisko s mimoriadne teplým a nížinným prostredím. Táto časť juhovýchodného Slovenska je bohatá na zvláštnu flóru a faunu, ktorá sa na Slovensku vyskytuje len tu, alebo len na niekoľkých podobných stanovištiach. Je teda miestom kde rastú a žijú viaceré vzácne rastliny a živočíchy, z nich hlavne hmyz. Mnohé z nich sú zákonom chránené. O význame lokality Makovisko sa vie všeobecne veľmi málo. Na jednej strane je to dobre, na druhej strane – neznalosť môže spôsobiť nenahraditeľné ško­dy.

Zo vzácnych živočíchov spomeňme aspoň niektoré:

Motýľ Pestroň vlkovcový (Zerynthia polyxena)

Na Slovensku je to zákonom chránený druh. Patrí do čeľade Papilionidae, t.j. medzi nádherné vidlochvosty. Je to skupina prevažne tropických motýľov. U nás žije z nej len 5 druhov motýľov (Vidlochvost feniklový a ovocný, Jasoň červenooký a chochlačkový a Pestroň vlkovcový). Patrí medzi motýle južných krajín. U nás sa vyskytuje len na niekoľkých zvlášť teplých lokalitách, vždy len tam kde rastie rastlina Vlkovec obyčajný (Aristolochia clemantis). Húsenica tohto krásneho motýľa žije totiž výhradne na tejto nie peknej rastline. Táto rastlina sa vyskytuje najčastejšie vo viniciach a v terénoch stepného charakteru. Motýľ je nápadný svojím pestrým sfarbením, základná farba je bledožltá, na nej sú čierne vlnovky a škvrny doplnené červenými bodkami. Na Makovisku býval veľmi hojný v rokoch, keď sa nevenovala veľká pozornosť burine a porasty vlkovca boli všade.

motyl_pzt
Motýľ Okáň hruškový (Saturnia pyri)

Na Slovensku je chránený. Patrí do čeľade Saturniidae – Okáňovité. Je to krásny a najväčší európsky motýľ a pochopiteľne najväčší motýľ Slovenska. V ríši hmyzu patrí medzi obrov. Je zaujímavé i to, že patrí medzi nočné motýle. Rozpätie krídel dosahuje až 15 cm. Keďže lieta v noci a je skutočne veľký často si ho ľudia mýlia s netopiermi. Aj on patrí medzi južné druhy, u nás je známy len z východného Slovenska. Krídla ma hnedé zo žltou obrubou, vynikajú na nich veľké oká. Má typické veľké hrebeňovité tykadlá. Ako hovorí názov húsenice žijú najčastejšie na ovocných stromoch hlavne na hruškách ale napríklad i na trnke. Kuklia sa v zemi. Okáňa hruškovitého sme našli aj v lokalite Makovisko na stene domčeka pána Hanka. Aj tu je vzácny. Oba motýle patria medzi skvosty lokality!

Okrem týchto vzácnych motýľov môžeme na Makovisku nájsť aj:

Rovnakokrídlovec Cikáda viničná (Tibicen haematodes)

Patrí do čeľade Orthoptera. Je to najväčšia cikáda na Slovensku. V rozpätí meria až 8,5 cm. Je celá čierna, krídla má priesvitné s červenými alebo žltopomarančovými žilkami. Živí sa šťavami z rastlín najmä viniča, ktoré saje po prepichnutí vetvičiek. Larvy žijú 4 roky v zemi a cicajú korene viniča. Cikády majú zvláštny zvukový orgán umiestnený na brušku. Zvuk cikády je silný a počuť ho na veľkú vzdialenosť. Vidieť dospelú cikádu je veľmi ťažké. Je to teplomilný až stepný druh, preto je u nás chránená. Vo vinici Makovisko a okolí je veľmi hojná.

Cvrlikanie tisícov cikád za letnej alebo jesennej noci dotvára podmanivú kulisu a je typickým zvukom na tomto nádhernom mieste v srdci tokajských vinohradov.

Tieto vzácne rastlinky a živočíchy boli inšpiráciou na pomenovanie niektorých našich vzácnych kolekcií vín, pochádzajúcich z honu Makovisko.

Zámerom bolo priblížiť tento úžasný kúsok zeme na Tokaji, ktorý dáva to najvzácnejšie, čo môže človek od prírody dostať- svoju úrodu. Platí to však len v prípade, že najprv dá človek-

vloží svoj um, pracovité ruky a kus svojho života. Nech je nám príroda naďalej naklonená…

Text : S láskavou pomocou pána Hýroša

spísala Jaromíra Ostrožovičová

Foto archív Ostrožovič

Rezervácia ubytovania
Doprava od 100 € ZDARMA