Víno sa rodí vo vinici! Len zo zdravého a kvalitného hrozna možno vyrobiť vynikajúce a výnimočné víno. Vo firme Ostrožovič spol. s r. o. sa orientujeme na maximálne možnú kvalitu dopestovaného hrozna.

Vlastné vinohrady a dnes, po rokoch mravenčej práce, aj sebestačnosť vo výrobe hrozna sú našou veľkou devízou. Naša firma obrába cca 58 ha rodivých vinohradov, z toho 10 ha mladých vinohradov v treťom roku. Tento vinohrad nám v jeseni 2012 dal svoju prvú, panenskú úrodu hrozna .Vinohrady našej firmy sa nachádzajú na tých najkvalitnejších honoch slovenskej časti Vinohradníckej oblasti Tokaj – Vlčina, Chotár a Makovisko.

Naše vinohrady obhospodarujeme systémom integrovanej produkcie hrozna, ktorá zahŕňa súbor ochranných opatrení na reguláciu škodlivých činiteľov. Využívajú sa ekonomicky, ekologicky i toxikologicky prijateľné metódy pre udržiavanie škodlivých organizmov pod prahom hospodárskej škodlivosti. Pri dodržiavaní zásad v systéme IP sa znižuje počet chemických ošetrení i hnojenia, čo prispieva k zvyšovaniu bezpečnosti a neškodnosť pestovaných viníc, ale aj šetrenia životného prostredia. Je to systém šetrný k prírode a k ľuďom!!!

Pri ošetrovaní vinohradov nám okrem iného pomáha signalizačné zariadenie systém Galati, vďaka ktorému je ochrana vo vinohradoch precízna.

Hon Makovisko

hon_makovisko

Úbočie Makovisko, na ktorom leží vinohrad a jeho okolie patrí medzi stanoviská s mimoriadne teplým, suchým a nížinným prostredím. Pôvodný názov lokality má zrejme pôvod v tom, že na tomto úbočí rástol kedysi vo veľkom množstve vzácny mak bielokvetý. V súčasnosti je vďaka rozsiahlym terénnym úpravám v minulom storočí zriedkavý. V našich viniciach však každým rokom zakvitá. Je to nežný kvietok, na ktorého biely kvet sa každoročne tešíme. Hon Makovisko je unikátnym stanovišťom pre dva nádherné a vzácne motýle: Pestroň vlkovcový (Zerynthia polyxena) a Okáň hruškový (Saturnia pyri). Pestroň vlkovcový patrí medzi motýle južných krajín a u nás sa vyskytuje len v niekoľkých zvlášť teplých lokalitách. Patrí do čeľade Papilionidae, t.j. medzi nádherné vidlochvosty. Okáň hruškový je najväčší európsky motýľ. V ríši hmyzu patrí medzi skutočných obrov. Keďže je to nočný motýľ s rozpätím krídel až 15 cm, ľudia si ho často mýlia s netopiermi. Vyskytuje sa zriedkavo na východnom Slovensku, aj na Makovisku je veľmi vzácny.Tento motýľ sa stal symbolom našej kolekcie Saturnia, v ktorej nájdete tie najlepšie vína z našej produkcie.

Oba motýle sú zákonom chránené a patria medzi skvosty lokality! K vinohradníckemu honu Makovisko máme obaja s manželom veľmi blízko. Je našou srdcovou záležitosťou.

Hon Chotár

Nadväzuje na hon Makovisko, je tiež obrátený priamo k slnku a dáva výborné úrody hrozna. V roku 2008–2010 sme na tomto hone, na pôde, ktorá bola cintorínom starých vinohradov z minulej éry, prácne odstránili nálety krov a stromov,( v niektorých miestach až agátový les), zrekultivovali a pripravili k výsadbe.

História výsadby vinohradov našej firmy


Prvá výsadba vinohradu v histórii našej firmy – rok 2000

  • hon Vlčina, obec Malá Tŕňa, celkovo 7 hektárov
  • hon Makovisko, obec Malá Tŕňa, celkovo 2,5 hektárov

Súčasnosť



Druhá výsadba vinohradu v histórii našej firmy – rok 2005

  • hon Makovisko, obec Malá Tŕňa, celkovo 9,5 hektárov
2005.2

Súčasnosť

Vinohrad pano

Tretia výsadba vinohradov v histórii našej firmy – rok 2010

  • hon Chotár, obec Malá Tŕňa, celkovo 9,69 hektárov. Pri prvej brázde nemohli chýbať naši dobrí klienti a známi, dnes už kamaráti z Čiech. Výdatne nám pomohli. Nielen pri vyberaní kameňov z plochy.

    Ďakujeme!!!

Spoločne sme pokrstili prvé vysadené štepy dobrým vínom. Mladé štepy postupne prijali tokajskú pôdu a začali rásť.

V roku 2012 sme odtiaľ pozbierali prvú, panenskú úrodu – kolekcia Virginia 2012.

Štvrtá výsadba vinohradov v histórii našej firmy – rok 2015

  • hon Makovisko, obec Malá Tŕňa, celkovo 10,2 hektárov

Samotná výsadba začínala už na jeseň 2012 keď sme sa pustili do likvidácie 10-tich hektárov na hone Makovisko. Ide o plochu starého pána Hanka. Ako sme si sľúbili, 2 hektáre tejto vinice zostanú neporušené a nedotknuté!!!! Ako pamiatka na starého pána, ktorý svoj vinohrad miloval, ale nebolo mu dopriate sa s ním tešiť…

Odstránili sme starú drôtenku a robili sa aj zemné práce, 2 roky sa rekultivovala tokajská pôda.

Na jar 2015 sme úspešne ukončili výsadbu nového vinohradu. Za necelé 3 dni sme na hone Makovisko vysadili klasické tokajské odrody. Profesionálny tím z Rakúska zvládli prácu s najmodernejšou technológiou za pomoci GPS. Práca im šla rýchlo, ale kvalitne. Bez laserových lámp, laniek… len za pomoci družice a GPS signálu si zamerali sadzač a vďaka polohe ako vo vodováhe vysádzali štepy s centimetrovou presnosťou. Aj keď sa apríl začal klasicky šialeným aprílovým počasím /dážď, sneh, mráz…/ pri výsadbe nás hriali príjemné slnečné lúče.

Čaká nás ďalšia ťažká práca v kamenistom teréne, ale my sa tešíme.

A takto vyzerajú naše vinohrady dnes po tvrdej práci

Rezervácia ubytovania
Doprava od 100 € ZDARMA