Vinohradnícka oblasť Tokaj je dokonalou kolískou vína, pretože len tu sa na jednom mieste zišli výnimočné podmienky pre pestovanie viniča, spracovanie hrozna a zrenie ušľachtilých nápojov. Pritom začiatok aj koniec má svoj základ v zemi, v sopečnom tufe. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre korene vínnej révy a vo výnimočných tufových pivniciach našli ideálny domov súdky, v ktorých tokajské vína zrejú.

Tokajská tufová pivnica je špecifická predovšetkým tým, že dýcha a oproti bežným podzemným priestorom máva vyššiu teplotu (okolo 10° C) a nižšiu relatívnu vlhkosť (90 %). V poréznom tufe sa tiež jednoducho vyhĺbia aj vysoké chodby či dómy, takže tu môžete pokojne degustovať či hodovať bez toho, aby vám zima zaliezala za nechty.

Naša sieť chodieb a pivníc je vyhĺbená priamo pod Tokajským domom, v hĺbke 13 metrov. Jej strážcom je socha kráľa Bela IV, ktorý je otcom vinohradníctva na Tokaji. Po tatárskych vpádoch (1241), ktoré vyľudnili celý juh Slovenska, sem totiž priviedol aj talianskych vinárskych majstrov. Tí hneď spoznali, aké bohatstvo ukrývajú slnkom zaliate svahy a založili tradíciu, ktorá pretrvala stáročia. Belo IV preslávil Tokaj po celom svete a my sme mu zverili naše podzemie.


Viac fotografii z pivnice si môžete pozrieť vo veľkej fotogalérií

Rezervácia ubytovania
Doprava od 100 € ZDARMA