pzt_novy_vinohrad1
Nové vinohrady vo Vinohradníckej oblasti Tokaj, zakladané v kamenistej pôde staručkej sopky, majú svoje čaro.

Je to práca na tri životy. Zarastené a spustošené plochy, ako cintorín vinohradov po bývalom štátnom podniku , je najskôr treba zrekultivovať – odstrániť nálet krov aj stromov -šípky, agáty, černice, niekedy aj takmer les. Musia sa odstrániť staré konštrukcie – drôty, vinohradnícke stĺpy a zvyšky betónov. Vyzberať veľké kamene, skaly, ktoré sa uvoľnili z podložia. Až tak sa dostávate k pôde, ktorú je treba dobre vyhnojiť a hlbokým, rigolačným pluhom zorať. Prípadne vysiať zelené hnojenie – hrachy, slnečnicu, viku.

pzt_novy_vinohrad2
Po troch až piatich rokoch týchto prípravných prác sa môže začať s výsadbou.

Tokajské odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Len tieto tri odrody sa na Tokaji môžu vysádzať. Sú to staré odrody, ktoré v 13 storočí priviezli talianski osadníci. Nakoľko výborne tvoria cibéby, základný materiál pre výrobu tokajských vín, sa stali a dodnes zostávajú nosné pre tieto vína a túto lokalitu.

Najlepším časom pre výsadbu na Tokaji je skorá jar. V marci – apríli sa do zeme vysadia kvalitné štepy, aby ešte zachytili jarnú vlahu.

Je to zázrak, keď sa spiace štepy začnú prebúdzať a objavia sa prvé naliate očká , púčiky. Oslava prvých listov a mladých výhonov nemá konca a vinohradník začína ďalšiu prácu – budovanie drôtenky.

Vitis vinifera – Vinič hroznorodý je lianovitá rastlina. V južných krajoch, zaliatych horúcim slnkom sa tieto konštrukcie nerobia – pestuje sa takzvane na pešo. Prírastky tam nie sú tak mohutné a bujné, rastline sa netreba ťahať za slnkom, má ho dostatok. U nás by však bez opornej konštrukcie vinič zdivel a bez regulovaného rastu – strihania by „zvlčil“.

Drôtenka sa dnes stavia niekoľkými spôsobmi. Môžu sa použiť drevené (agátové) stĺpy, alebo oceľové profily. S nimi je práca ľahšia a majú aj dlhšiu trvanlivosť,než drevo. Každá rastlinka dostáva opornú tyčku, zabudujú sa stĺpiky a spoja sa kvalitnými drôtmi.

pzt_novy_vinohrad3

Keď je mladý vinohrad vysadený a opatrený drôtenkou, nastáva ďalšia etapa starostlivosti.

V druhom roku sa zapestováva kmienok, ker sa tvaruje v požadovanej výške, odstraňujú sa prebytočné výhony. Pokiaľ je k nám príroda milostivá a nepríde žiadny extrém v počasí, v treťom roku sa dočkáme ukážkovej úrody. Ukážková znamená priemerne jeden strapček z kra. Viacej ich byť nesmie, aby sa mladá rastlinka nevysilila. Tie nadbytočné sa potom, so slzou v oku , začiatkom augusta odstránia. Keď sa koncom októbra podarí v treťom roku obrať prvú – panenskú úrodu, spracúva sa s láskou a nehou prvých dotykov. Vinohradník aj vinár dostáva prvú sladkú odmenu…

Spísala Jaromíra Ostrožovičová

Foto archív Ostrožovič spol. s r. o.

Rezervácia ubytovania
Doprava od 100 € ZDARMA