Za 30 rokov manželia na Zemplíne vybudovali vinárstvo, ktoré pravidelne dobýja svetové súťaže

Na Tokaji obhospodarujú 58 hektárov vlastných rodinných vinohradov systémom integrovanej produkcie, ktorá je šetrná k ľuďom aj k prírode.

Vinobranie Modra
IMG_7815

Firma Jaroslava Ostrožoviča je vinárstvom s 30-ročnou tradíciou. Z malého rodinného podniku v priebehu troch desaťročí vybudovali manželia Ostrožovičovci stabilné vinárstvo s celým zázemím na výrobu vína. Na Tokaji obhospodarujú 58 hektárov vlastných rodinných vinohradov systémom integrovanej produkcie, ktorá je šetrná k ľuďom aj k prírode. Vinárstvo Ostrožovič pravidelne so svojimi vínami víťazí aj na medzinárodných súťažiach a bez pochýb patrí medzi to najlepšie, čo doma máme.

Namiesto hodiniek si vypýtal malú viničku na Tokaji
Jaroslav mal vzťah k ovocinárstvu už odmalička. Už v mladom veku pod rodičovským domom na ručnom mlynčeku mlel hrozno, lisoval a neskôr aj dorábal vína. Na škole vyštudoval vinárstvo a práve tomu sa chcel venovať aj po jej ukončení.
„Za úspešné ukončenie strednej školy mi rodičia chceli na pamiatku kúpiť hodinky, alebo malý motocykel. Vtedy som ich uprosil, aby mi namiesto malého motocykla kúpili malú viničku na Tokaji,“ spomína Jaroslav.

Počas štúdia na Morave si okrem poznatkov získal aj srdce svojej manželky
„V Lednici na Morave som si okrem nových poznatkov a skúseností priviedol na Tokaj aj manželku Moravanku, ktorá sa vtedy nebála opustiť svoj rodný kraj a odišla so mnou, 400 kilometrov od svojho rodiska,“prezradil vinár. Ich spoločná rodinná firma sa najprv skladala len z piatich sudov. Postupne sa dopracovali k malej pivničke, k väčšej pivnici a k skladu. Neskôr vybudovali areál, v ktorom sa nachádza zrekonštruovaná výrobná hala, mechanizačné stredisko, skladové priestory a Tokajský dom s novou pivnicou.

Víno vyrábajú s láskou a s plným pracovným nasadením
Dobré víno sa nedá robiť bez lásky. Tak to vidí manželka vinára, Jarka. Kto ho podľa nej predsa robí len pre peniaze, nikdy nemôže byť dokonale šťastný, a víno vytvorené jeho rukami nemôže rozdávať ten hrejivý pocit, otvárať dušu a srdce. „Krátko povedané, víno chce a potrebuje celého človeka. Viem to. Môj muž robí tokajské vína a ja spolu s ním,“ dodáva.

Priamo vo vinárstve vybudovali aj ubytovanie pre ľudí
Priamo vo vinárstve vybudovali Ostrožovičovci penzión pre 40 osôb s izbami, ktoré sú vybavené modernými prvkami, ako televízia, SAT, wifi a ďalšie. V lete návštevníkov poteší vyhrievaný bazén a celoročné jacuzzi, ktoré je prístupné všetkým ubytovaným hosťom neobmedzene. Vína firmy Ostrožovič sú každoročne oceňované odborníkmi na celom svete. V medzinárodnej súťaži Vinalies Paris 2020 získalo zlatú medailu víno Tokaj cuvée, ľadové víno 2018. Okrem kvalitných vín celoročne ponúkajú aj cesty za vínom.

30-ka s kartickou montaz

https://www.dobrenoviny.sk/…zi-najlepsie?…

Rezervácia ubytovania
Doprava od 100 € ZDARMA